Het antwoord op verpakkingsvragen uit de voedingsindustrie

Specifieke migratielimieten, MOAH, MOSH, dual use additives … het zijn maar enkele voorbeelden van complexe vragen vanuit de voedingsindustrie naar de verpakkingssector toe. Hierop een antwoord bieden, is niet altijd eenvoudig. AS4, een adviesbureau actief in de beide industrieën, staat klaar met een antwoord.

Migratie van (voornamelijk) kartonnen verpakkingen zijn momenteel een ‘hot topic’. De retail vraagt om garanties dat er bij levensmiddelen geen gevaar voor contaminatie met MOAH (aromatische waterstoffen uit minerale oliën) en MOSH (verzadigde koolwaterstoffen uit minerale oliën) bestaat. Kathleen Malfroy, senior partner AS4: “Deze stoffen zijn onderdeel van industriële inkten en kunnen, bij gebruik van gerecycleerde materialen voor de  productie van primaire verpakking, een te hoge waarde MOAH en MOSH veroorzaken. Er bestaat echter nog geen Europese regelgeving inzake deze materie, waardoor zowel de verpakking- als voedingsproducenten zich op risicoanalyses moeten beroepen om het gevaar in te schatten.”

Maar dit is niet het enige waarmee bedrijven vandaag worstelen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor dual use additives, bestanddelen die zowel in de verpakking als levensmiddelen zelf aanwezig zijn. Om te voorkomen dat bij een voedingsproduct de maximaal toegelaten waarden zouden worden overschreden, moet de verpakkingsleverancier duidelijk aangeven welke additieven in de primaire verpakking werden gebruikt, alsook in welke hoeveelheden. Een antwoord bieden op dergelijk complexe vragen is geen sinecure. Malfroy: “Hiervoor heb je een doorgedreven expertise in voedselveiligheid, verpakkingstechnologie en migratie nodig. Niet alle bedrijven hebben deze cross-sectorale kennis in huis. AS4 probeert als externe adviseur deze knowhow tot bij de bedrijven te krijgen.”

Tekst Els Jonckheere  |  Beeld AS4