Banderolleren vereenvoudigt orderpicking en beperkt afval aanzienlijk

Gemak, efficiëntie, een vereenvoudigde orderpicking en aanzienlijke afvalbeperking. Dat zijn enkele belangrijke voordelen van banderolleren, waarvoor het Utrechtse Bandall een uitgebreide range aan machines levert. Zo lenen de banderolleermachines lenen zich uitstekend voor het enkelvoudig of kruislings banderolleren van onder andere doosjes, pakketjes, schaaltjes, in verschillende afmetingen en aantallen. 

“Exact per bestelhoeveelheid, waardoor het orderpickproces aanzienlijk wordt vergemakkelijkt”, vertelt Hans den Dikken namens Bandall. “Omdozen en verpakkingen in krimpfolie zijn dankzij de banderolleertechniek niet meer nodig. Dit levert aanzienlijke kostenbesparingen op, onder andere in verpakkingsmateriaal. Daarbij wordt de handlingsnelheid verhoogd.”

Product- en trackinginformatie altijd op de juiste plaats
Met een additionele printer kan allerlei informatie gelijktijdig met het banderolleren op de banderol worden meegeprint. “Bij kruislingse bundeling wordt de Bandall machine met printer zodanig ingesteld dat de eerste banderolleerslag geen print meekrijgt, terwijl de tweede (kruislingse) banderol wel van de benodigde productinformatie, barcodes, track-and-tracecodes of andere informatie wordt voorzien”, vertelt Den Dikken. “Altijd op de juiste plaats. Deze bundeltoepassing leent zich uitstekend voor bijvoorbeeld de farmaceutische en cosmetische industrie, waar veel met kleine doosjes wordt gewerkt. Maar het verpakkingsconcept is net zo aantrekkelijk en efficiënt voor de voedselverwerkende industrie, voor het bundelen van schaaltjes vleeswaren, vis of kaas. De gecodeerde bundels vergemakkelijken en versnellen het orderpickingproces aanzienlijk, wat tevens geldt voor enkelvoudig banderolleren, waarvoor dezelfde voordelen gelden. Tape-, lijm- en sluitmachines zijn hierdoor niet meer nodig. En dan hebben we het nog niet over de energiebesparing, efficiency op de (supermarkt)vloer, et cetera.” De positionering van de print op de banderol is eenvoudig in te stellen op het moment dat de hoogte van de bundels verandert, bijvoorbeeld bij een productwissel of wanneer er sprake is van meer of minder producten. “Het banderolleren van stapeltjes producten is in zo goed als alle gevallen efficiënter en milieuvriendelijker dan vergelijkbare verpakkingsmethodes. De banderol is bovendien flinterdun en eenvoudig te verwijderen.”

Banderol geeft e-commerce een gezicht
In navolging van de farmaceutische, cosmetische en voedselverwerkende industrie weet ook de e-commerce industrie de banderol steeds beter te vinden. Niet verwonderlijk volgens Den Dikken. “De banderol leent zich namelijk uitstekend voor het efficiënt en tamper evident (geseald) sluiten van doosjes, pakketjes, binnenverpakkingen en meer. Bedrukte banderollen hebben hierbij een belangrijke rol als informatiedrager. Voor specifieke doeleinden kan de banderol bovendien worden bedrukt met logo’s, huisstijlen of marketingboodschappen, om de producten extra branding mee te geven. Waarbij bundels artikelen niet alleen zorgen voor een snellere orderverwerking, maar ook voor unieke attentiewaarde.” Het banderolleermateriaal is in diverse breedtes verkrijgbaar van 28 tot 125 mm. “Hoe breder de banderol, des te meer ruimte voor branding en overige informatie. Daarbij is een bedrukte banderol prijsvriendelijker dan bedrukt kartonnage én zijn banderollen flexibeler inzetbaar.” Benieuwd? Tijdens de Empack in Mechelen laat Bandall diverse sprekende voorbeelden zien van zijn ‘Print & Band’ toepassingen. Variërend van eenvoudig te bedienen standalone machines tot volledig automatische, modulaire en op maat gebouwde oplossingen. Naar wens voorzien van stapelaars, pushers, verdeelsystemen en aan- en afvoerlijnen.

Tekst Lieke van Zuilekom   |  Beeld Bandall / Thomas Fasting