CeMAT 2018 staat bol van logistiek 4.0

Logistiek 4.0 biedt enorme kansen om de logistiek duurzaam, efficiënt, flexibel en robuust te maken. Exposanten op de CeMAT 2018 zijn er klaar voor.

Logistics 4.0 meets industrie 4.0. Het thema van de CeMAT 2018 kan geen beursbezoeker zijn ontgaan. In welke beurshal je ook kijkt, en de CeMAT bestaat deze editie uit 5 hallen en diverse grote paviljoens, overal valt de term 4.0 of worden er productoplossingen getoond die inspelen op de nieuwste trend.

Internet of Things (IoT), 5G,, blockchain, robots, augmented reality, autonome voertuigen. Logistiek 4.0 is efficiënt, wendbaar, duurzaam en veerkrachtig. De datagedreven logistiek maakt het namelijk mogelijk om efficiënte bundeling te realiseren zonder in te boeten op flexibiliteit.

Slimme dockdeuren
Zelfs als het gaat om dockdeuren. Efaflex presenteert zichtbaar op grote schermen zijn invulling van logistiek 4.0. Slimmer, sneller, efficiënter zijn de sleutelwoorden. Hoe? Door dockdeuren centraal uit te kunnen lezen en te besturen op afstand via tags op basis van Internet of Things. Een techniek die overigens een enorme vlucht gaat nemen tot 2020, stelde Michael ten Hompel, directeur Fraunhofer in zijn presentatie maandag op de beurs. “Nu zijn er wereldwijd zo’n 11 miljard apparaten/producten voorzien van Internet of Things, in 2o2o zijn dat er 20 miljard.” Zo introduceerde Trilux recent nog slimme magazijnverlichting op basis van IoT.

Voor klanten van Efaflex betekent de techniek dat schades en problemen met dockdeuren eerder sneller kunnen worden opgespoord en opgelost, geeft het bedrijf als belangrijke voordelen. Nu is nog een persoon voor nodig om de deuren te inspecteren, in de nabije toekomst doet de alom  wetende computer dit. Efaflex kan zijn 4.0 systeem al op individuele basis realiseren, maar over 2-3 jaar verwacht het bedrijf de techniek breed inzetbaar te hebben.

Augmented reality
De nieuwe technieken creëren pas echt waarde als ze met elkaar worden verbonden, hield Ten Hompel zijn tientallen toehoorders voor tijdens zijn presentatie op de beursvloer. Material handlingspecialist Hänel heeft goed naar dat advies geluisterd.  Hänel verbindt zijn Lean Lift kast sinds kort met augmented reality. Logistiek medewerkers kunnen via een slimme bril van Realwear en voice techniek de juiste producten oproepen en picken of controleren.

Airbus gebruikt de techniek al in zijn operatie om vliegtuigdeuren te controleren. Truckbouwer MAN heeft de techniek in samenwerking met Hänel al in de praktijk genomen. De efficiency is enorm toegenomen. Volgens Hänel zijn de voordelen van de techniek (100% SAP geïntegreerd) ook groot in logistieke omgevingen doordat papieren overbodig zijn en de medewerker zijn handen vrij heeft en mobiel is. Hänel claimt dat de combinatie van beide technieken leidt tot 100% sneller werken.