Gronings handelsbedrijf in oud papier komt in Chinese handen

Het Winschoter bedrijf Waste Paper Trade (WPT), een handelsbedrijf in oud-papier en oude kunststoffen, komt in Chinese handen. Dat bevestigt financieel directeur Harm Siebring naar aanleiding van berichtgeving in Noord-Nederlandse media.

WPT, met een omzet van circa € 200 mln, is overgenomen door Cycle Link, de inkooporganisatie van en voor de beursgenoteerde Chinese papiergigant Anhui Shanying Paper Industry. WPT was voor 50% in handen van drie Groningse ondernemers en broers (Oldenburger) en voor 50% van het Duitse familiebedrijf Tönsmeier, dat is gespecialiseerd in papier- en afvalinzameling.

De drie broers Oldenburger geven ook leiding aan recycling- engrondstoffenbedrijf Virol in Scheemda en Winschoten, het moederbedrijf van WPT. Dat maakt geen onderdeel uit van de transactie met de Chinezen.

Europese papierfabrieken
WPT verhandelt circa 1,5 miljoen ton oud-papier per jaar en is daarmee een belangrijke partner voor vele commerciële en industriële bedrijven, evenals recyclingbedrijven. Grote Europese papierfabrieken, zoals die van het Ierse Smurfit Kappa, zijn grote afnemers.

Bij het Oost-Groningse bedrijf werken wereldwijd 58 mensen, van wie 38 in Winschoten. Voor hen verandert er niets. Siebring verwacht voor de nabije toekomst dat het aantal werknemers in Winschoten zal worden uitgebreid.

De Chinezen (Cycle Link heeft al kantoren in Rotterdam en het Verenigd Koninkrijk) willen hun papierbelangen in Europa en de rest van de wereld verder uitbreiden. Siebring: ‘Qua structuur en organisatie zijn wij een voorbeeld voor Cycle Link. Dat is in feite een inkooporganisatie, maar wil zich nu omvormen tot een meer handelsgerichte organisatie. Daar kunnen wij bij helpen.’

Kranten en schrijfblokken
WPT, dat zijn eigen naam houdt, koopt in heel Europa oud-papier en oude kunststoffen in en verkoopt dat vervolgens. Van de door WPT verhandelde materialen worden bijvoorbeeld kranten, tissues, ordners, luxe dozen en schrijfblokken gemaakt.

Duitsland is de grootste markt van het volgens Siebring zeer winstgevende bedrijf, maar de Oost-Groningse onderneming is ook actief in Zuid-Europa, Oost-Europa en landen als Oekraine, Rusland en Wit-Rusland. Ook de Chinese markt wordt al bediend en WPT zal daar naar verwachting verder groeien. Maar, zegt Siebring: ‘De Europese papierfabrikanten zullen onze belangrijkste klanten blijven.’ Omdat Cycle Link al actief is in de Verenigde Staten verwacht Siebring dat het Winschoter bedrijf ook de Amerikaanse markt zal gaan betreden.