Hoe veilig en ergonomisch is uw magazijn?

“Ondernemingen in de traditionele retail bouwen steeds vaker hun magazijnen om, om (multi) orderpicking mogelijk te maken. Hierin participeert specialist in magazijn-, werkplaats- en archiefinrichting Marc Van Ackere & Co graag met een uitgebreid gamma pickingstellingen die exact op maat kunnen worden samengesteld, inclusief de bijbehorende componenten. Kleine ruimtes, grote hoogten of extreem smalle paden (tot 90 cm) zijn hierbij geen enkel probleem. 

Om tot een op maat oplossing te komen, focust Marc Van Ackere & Co niet alleen op de producten en de manier waarop orders gepickt moet worden, maar zoekt het bedrijf ook actief naar mogelijkheden om producten compacter te kunnen stockeren”, vertelt directeur Emanuel van Ackere. “Daarbij besteden we veel aandacht aan veiligheid en ergonomie. Zodat klanten niet alleen efficiënt en snel, maar ook veilig en ergonomisch verantwoord hun orders kunnen picken. Of het nu om stuk- of bulkgoederen gaat.”

Veiligheid van mensen en goederen
Op veiligheidsvlak maakt het bedrijf onderscheid tussen twee focusgebieden: actieve en passieve veiligheid. “Onder actieve of zichtbare veiligheid vallen onder andere de aanrijbeveiliging van palletrekken, voetbeschermers, doorval­beveiliging, magazijnafscheidingen, markeringssystemen en vloergeleidingssystemen, die ervoor zorgen dat er geen beschadiging aan de diverse systemen kunnen ontstaan”, vertelt Van Ackere. “Hiervoor bieden wij een volledig gamma producten en oplossingen, wat tevens geldt voor de bescherming van personen. Door duidelijke looppaden en heftruck- of voertuigpaden aan te brengen bijvoorbeeld, in een uitgekiend verkeersplan, wordt de kans op ongevallen, lichamelijk letsel én materiële schade aanzienlijk beperkt. Naast metalen oplossingen bieden we hiervoor ook kunststof oplossingen aan, waarbij kunststof als voordeel heeft dat het minder beschadigend is voor het interne transport, mocht het onverhoopt tot een collisie komen.”

Keuringen en inspecties
“Per klant inventariseren de wensen en noden, aan de hand waarvan wij een veiligheidsplan op maat samenstellen”, vertelt Van Ackere. “Naar wens voeren wij bovendien veiligheidskeuringen en -inspecties uit (passieve veiligheid), zoals de jaarlijks verplichte keuring voor opslagsystemen. Tijdens deze inspecties en keringen brengen we eventuele beschadigingen in beeld die, hoe minimaal ook, op termijn grote gevolgen kunnen hebben. Bijvoorbeeld voor het draagvermogen van een stelling, waar proatief handelen (grote) gevolgschades kan voorkomen.” Van alle inspecties ontvangt de eindklant steevast een attest, vertelt hij. Indien reparaties of vervanging gewenst zijn, neemt Marc Van Ackere & Co ook deze werkzaamheden graag voor zijn rekening, waarbij de klant van A tot Z wordt ontzorgd.

Duurzame inzetbaarheid
Naast veiligheid is ook op het gebied van ergonomie in magazijnen nog veel te winnen, weet Van Ackere. “Om duurzame inzetbaarheid van medewerkers, efficiëntie en een optimale productiesnelheid mogelijk te maken, bijvoorbeeld in het orderpicking- of assemblageproces, zijn ergonomische producten en oplossingen onmisbaar. Denk bijvoorbeeld aan (elektrisch) verstelbare werkbanken en materialen en gereedschappen op de juiste hoogte, waarvoor wij een keur aan oplossingen bieden. Maar ook aan palletladers in de gangen en doorrolsystemen in de rekken, die zorgen dat medewerkers geen (te) zware lasten meer hoeven tillen en/of met gebogen rug hoeven werken, om ook de achterste dozen uit de palletrekken te kunnen pakken. Hoewel dergelijke oplossingen een investering vragen aan de voorzijde, verdienen bedrijven dit op termijn zeker terug. Om hier optimaal invulling aan te geven, ondersteunen wij hen graag.”

Tekst Lieke van Zuilekom  |  Beeld Marc Van Ackere & Co