Linerless labels: duurzaam, productief en mooi

Duurzaamheid in de verpakkingsketen, een zeer hoge productiviteit in het etiketteerproces en een optimale, elegante uitstraling. Dat zijn de belangrijkste voordelen van het Ravenwood linerless labelling systeem van Belona, specialist in labelproductie. “Het grote aantal voedselverpakkende fabrieken in de wereld die onze Ravenwood NOBAC etiketteermachines inzetten, zijn hét bewijs dat met het systeem in alle etiketteerbehoeften wordt voorzien”, aldus commercieel directeur Robert Bongertman.

Met zijn ervaring in linerless etiketteren ondersteunt producent van Ravenwoord linerless labels Belona bedrijven optimaal bij het implementeren van deze vorm van etiketteren. “De Ravenwood NOBAC etiketteermachines labelen producten die in de supermarkt liggen en de juiste uitstraling op het schap moeten hebben. Onze druktechnieken en productiemethoden voldoen hierbij aan de hoogste kwaliteitseisen. Niet voor niets is onze slogan ‘onze labels maken uw merk’.”

Skinverpakkingen
“Ravenwood linerless labels zijn zeer geschikt voor het labelen van skinverpakkingen; een trend die je in het buitenland al ziet opkomen”, vertelt Bongertman. “Hierbij wordt vlees en vis duurzaam verpakt in een vacuümverpakking, die als een soort tweede huid om het product past. De houdbaarheidsdatum van het product neemt hierdoor toe, wat in de keten leidt tot minder afval en minder verspilling en gelijktijdig de productpresentatie verbetert. Om ervoor te zorgen dat de verpakkingen de juiste, professionele uitstraling behouden, bieden sleeves en Ravenwood linerless labels uitkomst, waarbij linerless labels de beste prijs-kwaliteitverhouding bieden.” Daarbij onderscheiden de Ravenwood NOBAC etiketteermachines zich door een zeer hoge productiviteit in het etiketteerproces, ten opzichte van traditionele etiketteermethodes. Jorrit Reedijk, product developer bij Belona: “Een snelheid van 100 à 120 verpakkingen per minuut is voor ons systeem geen enkel probleem.” Daarbij roemt hij de optimale labelgrootte ten opzichte van de zogenaamde super-protruding verpakkingen, waarbij het gesealde product boven de rand van een schaal uitsteekt. “Hierdoor zijn niet alleen minder verschillende groottes schalen nodig, de schalen kunnen ook kleiner zijn, waardoor minder verpakkingsmateriaal nodig is. Bovendien passen nu meer verpakkingen op het schap, waardoor consumenten minder vaak misgrijpen.”

Linerless labels

Voedselveiligheid
Behalve de uitstraling van de producten is in de voedingsmiddelenindustrie voedselveiligheid een hot item. De labels van Belona dragen hieraan bij, volgens Bongertman. “De constante investeringen in ons productieproces hebben er niet alleen voor gezorgd dat wij met al onze drukpersen kwalitatief hoogwaardig drukwerk leveren, maar ook dat wij voedselveilig produceren. Met onze BRC-IoP certificering is dat gegarandeerd, ook voor onze diepvriesetiketten, weegschaaletiketten en zelfklevende sluitetiketten. Daarnaast voldoen we aan het FSC-keurmerk.” Behalve Ravenwood linerless labels levert Belona linerless labels voor C-labeling, onderetikettering, weegschaaletikettering en logistiek, die zowel op bestaande als nieuwe toepassingen een duurzaam alternatief zijn voor de traditionele etiketten met het bekende gele rugpapier. Reedijk: “Bij de productie van linerless labels wordt 65% minder materiaal verbruikt en blijft er geen restafval over na etiketteren. Tevens zitten er meer etiketten op een rol en kan een variabele etiketgrootte worden gebruikt, waardoor minder vaak gewisseld hoeft te worden tijdens het productieproces.”

Op maat van de klant
Belona produceert in eigen huis linerless labels op direct thermische materialen en andere materiaalsoorten, met verschillende belijmingen voor verschillende toepassingen. Naast blanco linerless rollen produceert Belona gekleurde rollen, deels bedrukte rollen met doorlopende bedrukking, watermerk logo’s of vaste etiketformaten van full color tot tien kleuren. Volledig op maat, waarbij de klant volledig wordt ontzorgd. Van schets of drukbeeld via online proofing tot het volledige eindproduct.

Linerless labels

Tekst Lieke van Zuilekom  |  Beeld Belona
Beeld: Alexander Goethals Fotografie