Nieuwe generatie draaiarmwikkelaars speelt maximaal in op markbehoefte

De laagst mogelijke kostprijs per verpakte pallet, een aanzienlijke foliebesparing én een stabielere pallet, op minder m². Dat zijn de belangrijkste eigenschappen van de Tallwrapper 2202 draaiarmwikkelaars van Tallpack International, die niet alleen een duidelijk antwoord geven op vragen uit de markt, maar tevens tegemoetkomen aan de normontwikkelingen van de toekomst.

Minimaal foliegebruik
‘De 2202 serie betreft een doorontwikkeling op de gewaardeerde 2201, waarbij onder andere folielagen, folie-inzet, folievoorrek en folieroping (versmalling van de folie voor een betere eindlas) zijn geoptimaliseerd’, vertelt Ariën Kievit, Sales Director Packaging bij Tallpack International. “De voorrekrollen in de foliewagen zijn toegankelijker gemonteerd, waardoor de foliewissel nog slechts anderhalve minuut in beslag neemt. Daarbij kan dankzij een ‘Powered’ pre-stretch-unit een daadwerkelijke voorrek van 300% (1 meter wordt > 4 meter) gerealiseerd worden, met een minimale neckdown. Wanneer de folie in de breedterichting wordt voorgerekt, blijft de lengterichting dus gelijk. Dankzij deze techniek kan een besparing van maar liefst 40% op de verpakkingskosten worden behaald. Daarbij is de covering van de folierollen gegarandeerd slijtvast.” Een essentiële verandering op de nieuwe foliewagen is dat folieroping minder kracht vraagt, waardoor de folie nog eenvoudiger smal gemaakt kan worden. “Doordat de roping nu elektrisch gebeurt, hoeven bovendien geen luchtleidingen meer op de wikkelarm gemonteerd te worden. En doordat de machine compact is ontworpen, neemt hij minimale ruimte in.”

Optimale palletstabiliteit
‘In plaats van een dansarm is op de nieuwe foliewagen een krachtcel voorzien, die continu de spanning tussen het pallet en foliewagen meet’, vertelt Kievit. “De foliespanning kan eenvoudig worden beheerd en beheerst, waardoor gebruikers de palletten exact op de juiste plek de juiste kracht kunnen meegeven. Het resultaat is een optimale palletstabiliteit, zonder dat extra gewikkeld hoeft te worden. Schuiven van de lading is hierdoor niet meer aan de orde, waarmee we nu al tegemoetkomen aan de aankomende Europese regelgeving omtrent ladingzekering.” De foliespanningen worden vastgelegd in een foliepaspoort die eens per kwartaal kosteloos door Tallpack International wordt getest. “Waar nodig worden aanbevelingen gegeven of optimalisaties doorgevoerd, zodat de prestaties die we aan de voorkant beloven, ook daadwerkelijk worden behaald.” De engineering en bouw van de Tallwrapper 2202 draaiarmwikkelaar vindt volledig in eigen beheer plaats in Nederland. Kijk voor meer informatie op www.tallpack.nl of breng een bezoek aan de Tallpack-stands op Empack Mechelen of Transport & Logistics.

Tekst Lieke van Zuilekom   |  Beeld Tallpack International