Verpakkingsindustrie omarmt robots als uitzendkracht

Wordt de Nederlandse industrie straks overspoeld met robots? Dat zal zo’n vaart niet lopen, denkt Heico Sandee van Smart Robotics, die samen met zijn compagnon Mark Menting als eerste in de wereld een uitzendbureau voor robots is gestart.

“Voor bepaalde handelingen zijn altijd mensen nodig, maar de robots kunnen wel eentonig werk zoals het handmatig inpakken van producten overnemen. Dat gaat zeker niet ten koste van de werkgelegenheid”, stelt Heico. “Met behulp van robots kunnen we zwaar en repeterend werk lichter maken. Wat de duurzame inzetbaarheid van medewerkers vergroot.”

Groeiende markt
Smart Robotics ziet veel potentie in het toepassen van robots in de industrie. Het is volgens Heico een markt die sterk groeiende is. “In Nederland valt er nog wel een slag te maken in vergelijking met Duitsland, waar robots veelvuldig worden ingezet binnen de industrie. We zien wel een kentering en merken dat de vraag naar intelligente en flexibel inzetbare robots fors toeneemt. In de anderhalf jaar dat we bestaan, hebben we circa dertig robots uitstaan in uiteenlopende bedrijfstakken.” In het magazijn in Best heeft Smart Robotics verschillende proefopstellingen staan die een duidelijk beeld geven wat de robot allemaal kan, zoals pakketjes van een rollenband plukken en deze op een pallet stapelen, of producten van een lopende band in een doosje doen. Het zijn een paar van de vele mogelijkheden die deze robots bieden. “De robots maken we niet zelf, deze komen uit Denemarken. Wat we zelf ontwikkeld hebben, is de in hoogte verstelbare kolom waarop de robotarm is geïnstalleerd en de software”, aldus Heico.

Inzetbaarheid
“Onze robots zijn in principe inzetbaar in veel markten”, licht Heico toe. “Verpakkingen vormen op dit moment de hoofdmoot vanwege de vraag uit deze markt. In deze tak is nog weinig geautomatiseerd en veel inpakwerk wordt nog handmatig gedaan. Bij Exellent Food & Snacks in Oudkarspel hebben we recent een smart palletizer geconfigureerd. Het ging om doosjes met snacks op pallets zetten. Dat gebeurde volledig handmatig en was best zwaar werk, dat ook invloed had op de fysieke gesteldheid. Een robot heeft deze taken volledig overgenomen en de medewerkers worden nu op andere, minder belastende taken ingezet.”

Flexibele en modulaire robots multi toepasbaar
Een ander belangrijk voordeel wat Heico aanhaalt, is dat je met de inzet van flexibele robots kunt voorkomen dat productie wordt verplaatst naar landen met lage lonen. Of je kunt te duur werk dat is verdwenen terughalen. Heico: “Reshoring, zie ik, zeker voor de maakindustrie, als een belangrijk perspectief en vormt vaak de start voor innovatie. In tegenstelling tot statische robots, zijn onze robots modulair en flexibel in te passen in het productieproces. Net als bij een uitzendbureau, kan een bedrijf voor korte of langere tijd een robot huren. Het kan al vanaf een maand. Onlangs hebben we 4 robots verhuurd aan een bedrijf in seizoensproducten. Kopen kan uiteraard ook. Het is net wat de klant wil.” Heico wil in ieder geval het misverstand dat robots duur zijn, uit de wereld helpen. “De investering is vergelijkbaar met de kosten van een uitzendkracht in één ploeg. Bovendien is een robot 24 uur inzetbaar en wordt nooit ziek of moe.”

robots als uitzendkracht

Robotacademie
Met de groeiende vraag naar flexibele robots, is Smart Robotics bezig om een “robotacademie” op te zetten, die dit jaar nog van start gaat. Het is de bedoeling dat daar jaarlijks 30.000 mensen worden opgeleid in de omgang met robots. “Daarnaast bieden we regelmatig workshops aan en trainingen voor medewerkers die een robot bij ons hebben gekocht of gehuurd. In 3 dagen tijd leren ze hoe ze de robot kunnen programmeren en configureren in het productieproces. Uiteindelijk willen we naar een configuratie toe waarin de robot het product herkent en zelf uitdoktert wat de beste manier is om het te verwerken. Naar de toekomst toe zien we een belangrijke groeimarkt in orderpicking met name binnen de e-commerce markt.”

Tekst: Loet van Bergen   Beeld: Smart Robotics