Vertrouwen Nederlandse exporteurs op hoogste niveau sinds crisis

Nederlandse exporteurs waren in de afgelopen tien jaar nog nooit zo optimistisch als nu. Het vertrouwen in het economische klimaat is in 2018 gestegen tot een 7,2.

Hiermee bevindt het vertrouwen zich op het hoogste niveau sinds de crisis. Ook over de komende jaren zijn exporteurs onverminderd positief. Zo verwachten ruim 3 op de 5 bedrijven een stijging van de exportomzet. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit de twintigste editie van Trends in Export, het jaarlijkse onderzoek van Atradius en ondernemersorganisatie evofenedex.

Omzetgroei exporteurs
In 2018 verwachten exporteurs een omzetstijging van rond de 9 procent. Dat is 1 procent meer dan de gerealiseerde volume in 2017. Driekwart van de bedrijven die vorig jaar een stijging in omzetgroei realiseerden, geven aan dat dit komt door de toename van het aantal orders van klanten. 47 procent zegt geprofiteerd te hebben van een gunstige economische situatie in hun belangrijkste exportmarkten. Dat is 10 procent meer dan een jaar geleden.

Nieuwe markten minder populair
De uitbreiding met nieuwe exportmarkten (43 procent) was in 2017 minder belangrijk voor de omzetgroei dan in 2016 (48 procent) en 2015 (55 procent). Uit het onderzoek blijkt verder dat jaarlijks sowieso minder exporteurs nieuwe markten betreden. In 2017 gold dit voor 29 procent van de bedrijven: het laagste percentage sinds 2015. Waarschijnlijk gaat deze ontwikkeling zich ook in 2018 voortzetten.